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Department of Medical Sciences and Public Health
The Applied Hygiene Unit of the Department of Medical Sciences and Public Health (DiSMSP) consists of several research laboratories operating in the field of food hygiene, molecular biology, applied hygiene and microbiology.
The research group, coordinated by Prof. Sofia Cosentino, includes a researcher and two technicians and has gained considerable expertise in:
- the study of food microbiota (particularly sheep’s and goat’s milk and milk products)
- in the identification of useful parameters for the characterization, conservation and enhancement of typical Sardinian foods
- the study of biodiversity and health promoting properties of microbial strains, in particular lactic acid bacteria and yeasts.
The Collection of DiSMSP contains about 1,000 microbial strains, including bacteria (600), yeasts (400) and fungi (50). The strains have been isolated from different types of food and environmental matrices and have been collected during several research projects in the last 20 years.
Relevant projects
- 2000–2003. MIUR Cluster C08B, Valorizzazione di alcuni prodotti tipici della Sardegna.
- 2006-2007. RAS LR 14 Novembre 2000, n° 21, Selezione e caratterizzazione di germoplasma microbico autoctono per la valorizzazione del formaggio caprino.
- 2007-2008. IZS Progetti di ricerca corrente MIUR, Valutazione del rischio nella filiera produttiva ovi-caprina: rilievo e caratterizzazione di agenti batterici di zoonosi alimentare mediante tecniche fenotipiche e di PCR e studio delle possibili relazioni con le infezioni umane.
- 2011. RAS RL 7 agosto 2007, N.7, Applicazioni chemiometriche per la valutazione ed il confronto della qualità di formaggi ovini sardi prodotti con microrganismi autoctoni ad attività health-promoting.
- 2011. Fondazione Banco di Sardegna, Individuazione di marcatori molecolari e microbici per la caratterizzazione e la valorizzazione dei formaggi caprini tipici regionali.
- 2015. RAS, PSR 2007/2013-misura 124, Produzione e standardizzazione di formaggi ovicaprini ottenuti con caglio di origine vegetale.
- 2015. RAS, PSR 2007/2013-misura124, Produzione formaggio ovicaprino arricchito con omega 3.
- 2018-2020. RAS LR 194/15, MicroBiodiverSar Conservazione, tutela e valorizzazione della agrobiodiversità microbica della Sardegna.
Key persons
- Prof. Sofia Cosentino
Professor of Hygiene, Scientific Coordinator of the Applied Hygiene Unit of the Department of Medical Sciences and Public Health.
Member of the Scientific Committee of MIRRI-IT. - Dr. Maura Deplano
Curator of the Collection of DiSMSP.
Member of the General Assembly of MIRRI-IT